NXT praktisch

Uren Gewoon rooster Race rooster

Uren Gewoon rooster Race rooster
1e lesuur 08.30-09.20 uur 08.30-09.10 uur
2e lesuur 09.20-10.10 uur 09.10-09.50 uur
Pauze
3e lesuur 10.25-11.15 uur 10.05-10.45 uur
4e lesuur 11.15-12.05 uur 10.45-11.25 uur
Pauze
5e lesuur 12.25-13.15 uur 11.45-12.25 uur
6e lesuur 13.15-14.05 uur 12.25-13.05 uur
7e lesuur 14.20-15.10 uur 13.20-14.00 uur
8e lesuur 15.10-16.00 uur 14.00-14.40 uur

We maken de lesroosters zo gunstig mogelijk voor onze leerlingen. Tussenuren proberen we te voorkomen. Ook letten we op de tijden van onze brugklassers, zij hebben in de brugklas nog geen 8e lesuur en we proberen de lestijden vande brugklassen zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Onze lesuren zijn 50. We maken de lesroosters zo gunstig mogelijk voor onze leerlingen. Tussenuren proberen we te voorkomen. Ook letten we op de tijden van onze brugklassers, zij hebben in de brugklas nog geen 8e lesuur en we proberen de lestijden van de brugklassen zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.

NXT Digitaal

DIGI-NXT, de Elektronische leeromgeving (ELO)

Op NXT gebruiken we verschillende computerprogramma’s. Zo gebruiken we Magister voor de publicatie van het rooster, de cijfers, de aanwezigheid, opdrachten die moeten worden ingeleverd en andere praktische gegevens, zoals alle informatie voor examenkandidaten. Magister heeft ook een agenda voor leerlingen. Wij leren onze leerlingen hoe zij Magister en de agenda kunnen gebruiken. Ouders krijgen een brief met inloggevens en een uitleg voor een eigen Magisteraccount.

NXT op Microsoft Teams (MS Teams)

MS Teams is een online samenwerkingstool van Microsoft. Met het programma kunnen we online lessen geven, chatten met de leerlingen, ouders, met elkaar en samenwerken in documenten. Microsoft Teams werkt op laptops, desktop PC’s, smartphones en tablets en op vrijwel elk besturingssysteem.

Blended Learning

Op NXT gebruiken we zoveel mogelijk verschillende leermiddelen, digitale methodes en boeken van papier. In de onderbouw gebruiken onze leerlingen een eigen Chromebook. Voor de aanschaf van deze Chromebooks kunnen ouders gebruik maken van het aanbod bij The rent Company.

Kwaliteitszorg en ambities

Goed onderwijs doet recht aan de verschillen tussen leerlingen. Hun leerbehoeften, hun talenten, ambities en dromenzijn uitgangspunt voor het handelen op onze school.Om de kwaliteit te kunnen monitoren gebruiken wij meerdere instrumenten:

Toetsvisie, Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA),tevredenheid enquêtes, DIAtoetsen, de lesobservaties, professionalisering van docenten en collegiale intervisie en consultatie.

Toetsvisie

Deze visie heeft betrekking op alle activiteiten in ons onderwijs die gericht zijn op het inzichtelijk maken van het leerproces, voor de leerling zelf, de school en de buitenwereld. Het gaat om:Formatief handelen, gericht op het verkrijgen van informatie over waar de leerling staat in zijn/haar leerproces en hoe hij/zijverder kan. Formatief evalueren omvat alle activiteiten van docenten en leerlingen om de leeractiviteiten van leerlingen inkaart te brengen, te interpreteren en te gebruiken om betere beslissingen te nemen over vervolgstappen. Formatiefevalueren heeft als doel om leerlingen inzicht te geven in hun eigen leerproces, waarmee motivatie bevorderd kan wordenen onderwijs op maat gerealiseerd. Feedback geven en krijgen is een essentieel onderdeel van succesvolle formatieveevaluatie.

Summatieve toetsen, die worden gebruikt als afsluiting van leerdoelen, kerndoelen of eindtermen. Summatieve toetsen hebben een beoordelend en vergelijkend karakter. De resultaten van deze toetsen staan in Magister.

Wij gaan steeds meer het accent leggen op formatief handelen, waarbij niet meer zozeer het oordeel of cijfer centraal staat, maar eerder het gesprek over het proces en de uitkomsten (leren leren). Dit gebeurt op basis van de doelen die de leerling zelf of in samenspraak met een docent heeft geformuleerd.

Naast interne toetsing nemen wij in leerjaar 1,2 en 3 ook externe toetsen af. Dit zijn de DIAtoetsen. Bij deze toetsen worden prestaties van onze leerlingen vergeleken met andere leerlingen van hetzelfde niveau landelijk (benchmark). De uitkomsten van de DIAtoetsen worden met de leerling en met u besproken. Onze vakgroepen gebruiken de resultaten om zo nodig hun lesprogramma aan te passen.

Waarom tevredenheidsenquêtes

Het is voor scholen verplicht om elk jaar op school de sociale veiligheid te onderzoeken. Dit maakt onderdeel uit van het totale onderzoek naar de tevredenheid van leerlingen. Een analyse van de tevredenheid van leerlingen en/of ouder(s)/verzorger(s) is een goed startpunt om verbeterpunten voor onderwijskwaliteit te bepalen. Met de resultaten van het tevredenheidsonderzoek hebben we handvatten om een inhoudelijk gesprek te voeren met onze leerlingen, ouder(s)/verzorger(s) en andere stakeholders.

Overgangsnormen

Internationaal onderzoek wijst uit dat blijven zitten over het algemeen geen positief effect heeft op de leerprestaties van leerlingen. Mochten de leerprestaties bij een leerling tegenvallen, dan zullen wij met de leerling en ouders onderzoeken wat de oorzaak is en vandaaruit passende ondersteuning proberen te bieden. Zitten blijven komt bij ons dan ook nagenoeg niet voor, wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zich kunnen blijven door-ontwikkelen.

Programma van Toetsing
en Afsluiting (PTA)

De leerlingen in klas 3 en 4 krijgen een PTA, het programma van toetsing en afsluiting. In een PTA is het schoolexamenprogramma vastgelegd. Dit komt na 1 oktober van het schooljaar op de Electronische Leer Omgeving (ELO) bij Examenkandidaten in Magister te staan. Daarin zijn alle toetsen en opdrachten opgenomen waar de leerlingen in het kader van het schoolexamen aan moeten voldoen om aan het centraal examen (CE) te mogen deelnemen. In de ELO staat ook het examenreglement.

Identificatieplicht

Vanaf de leeftijd van 14 jaar is iedereen wettelijk verplicht altijd een geldig legitimatiebewijs bij zich te hebben. Dit geldt dus ook voor alle leerlingen van 14 jaar en ouder bij ons op school.

Afwezigheid en verzuim

Ouders/verzorgers zijn wettelijk verplicht de school te informeren over de afwezigheid van hun kind. U kunt hiervoor de schoolbellen. De school is vanaf 8.00 uur telefonisch bereikbaar. Ziekteverzuim gemeld door de ouder(s)/verzorger(s) wordtbijgehouden in Magister.

Bij veel ziekteverzuim wordt met de mentor/coach en zo nodig met de zorgcoördinator een plan van aanpakopgesteld om achterstanden te voorkomen. Soms helpt onze schoolarts ons hierbij.

Op tijd in de les

Wij vinden dat iedereen op tijd in de les of bij een afspraak moet zijn, onze docenten en leerlingen. Als een leerling niet op school is en wij weten niet waarom, dan zal de conciërge naar huis bellen. Onze conciërge houdt ook bij wanneer een leerlingte laat is gekomen. Als een leerling te vaak te laat is, dan spreken we van ongeoorloofd verzuim. Dit bespreken we met deleerling en zo nodig met ouders/verzorgers en zo nodig ook met de leerplichtambtenaar.Spijbelen is niet oké, we gaan er van uit dat onze leerlingen dan ook niet zomaar wegblijven van school. Mocht eenleerling toch spijbelen, dan betekent dit dat de les later dubbel ingehaald moet worden bij de docent. Bij vakerspijbelen gaan we in gesprek met de leerling en ouders/verzorgers en maken we afspraken om het spijbelen testoppen. Wij zullen dan ook een DUOmelding doen bij leerplicht. Meer informatie over een DUOmelding en de wetverzuimmelding vindt u op www.ocwduo.nl

Extra verlof

Het is in strijd met de Leerplichtwet om met uw kinderen op vakantie te gaan buiten de vakantieperioden die de school vaststelt. Wanneer het door uw beroep of dat van uw partner niet mogelijk is om tijdens de schoolvakanties met vakantie te gaan, kunt u bij de directeur van de school een verzoek indienen voor een vrijstelling of verlof, het zogenaamde ‘beroep op vrijstelling’. Een aanvraag dient u zo spoedig mogelijk in te dienen bij de directeur, bij voorkeur acht weken van tevoren. Verlofaanvragen worden altijd individueel beoordeeld.

Lesuitval

Wanneer een docent ziek is of om een andere reden niet aanwezig kan zijn, dan maken onze roostermakers een wijziging op het dagrooster. Dit wordt rond 7.00 uur online gezet. Wij proberen lesuitval en tussenuren zoveel mogelijk te voorkomen. Leerlingen blijven in tussenuren in de kantine of op ons plein.

Omgaan met elkaar

Elke dag zijn er veel mensen aanwezig in en om de school. Wij zijn van mening dat de school een veilige en prettige omgeving moet zijn voor leerlingen en medewerkers. Om dit te waarborgen is het noodzakelijk om met elkaar hier afspraken over te maken. Kortom; hoe gedragen wij ons in en om de school. Wij willen dat iedereen in school zich op een positieve en verantwoordelijke manier met elkaar om gaat. We tonen respect naar elkaar. Een leerling die een ander pest, discrimineert of geweld gebruikt naar een ander, zal hierop worden aangesproken. Afhankelijk van de situatie kan een strafmaatregel worden opgelegd of wordt de leerling geschorst. In het geval van pesten hanteert de school een pestprotocol. Het pestprotocol is te vinden op de website van de school.

Verder is het ten strengste verboden vuurwerk en/of een wapen, bijvoorbeeld een mes, mee te nemen naar school. Bij overtreding volgt schorsing en eventueel definitieve verwijdering.

Gezonde school

De gezondheid en het welbevinden van de leerlingen en werknemers van NXT staan hoog in het vaandel. Gezondemensen presteren beter en voelen zich fijner. Daarom houdt onze school zich actief bezig met de “gezonde school-aanpak”.Aan vier thema’s besteden we extra aandacht.

Bewegen en sport

Het doel is dat alle leerlingen op hun eigen niveau plezier beleven aan bewegen en de ruimte krijgen om te kunnen groeien, zowel motorisch als sociaal. Naast de reguliere sportlessen (drie uur in de onderbouw en twee uur in de bovenbouw) biedenwij buitenschoolse sportactiviteiten aan en sportoriëntatie, waarbij er kennis wordt gemaakt met verschillende sporten.Daarnaast stimuleren wij leerlingen en werknemers om zoveel mogelijk te bewegen. Ons beweegplein is ontwikkeld omzelfstandig tijdens pauzes en vrije momenten actief bezig te kunnen zijn. Ook bieden wij de mogelijkheid om op school na delessen gebruik te maken van de fitnessruimte om onder begeleiding te werken aan persoonlijke doelen.

Voeding

Op NXT vinden wij het belangrijk dat leerlingen leren bewust gezondere keuzes te maken omtrent voeding. Tijdens de lessen M&D en mentorlessen wordt er aandacht besteed aan dit onderwerp. In de gezonde kantine verkopen wegezonde(re), vaak zelfgemaakte producten. Daarnaast zijn er op school twee watertappunten beschikbaar, één in dekantine en één bij de sportzalen. Dit om leerlingen en werknemers te stimuleren om water te drinken. Energiedrankjeszijn niet toegestaan op school.

Relaties en seksualiteit

NXT biedt een veilige en open omgeving om op een laagdrempelige manier te kunnen praten over seksualiteit, relaties en diversiteit. De leerlingen krijgen hier de ruimte te zijn wie zij willen zijn. Wij streven naar open communicatiezodat leerlingen altijd weten waar zij heen kunnen met vragen en/of problemen. Docenten volgen bij NXT een cursusom leerlingen zo goed mogelijk te helpen bij vragen over relaties en seksualiteit.Het doel is om leerlingen een positieve kijk op seksualiteit te geven, weerbaar te maken en waarden en normen bij tebrengen, zodat zij (later) verantwoorde keuzes maken in relaties en seksualiteit. Het lespakket ‘Lang leve de Liefde’ wordt opNXT in alle leerjaren gebruikt tijdens het mentoruur. In leerjaar 3 kijken de leerlingen ook een theatervoorstelling gerelateerdaan dit onderwerp. Jaarlijks hebben we aandacht voor het thema diversiteit en worden er gastlessen gegeven doorvoorlichters van het COC. Tevens wordt er jaarlijks een informatieve ouderavond georganiseerd.

Genotsmiddelen (roken, alcohol en drugs)

Roken, alcohol en drugs: leerlingen kunnen in de verleiding komen om iets uit te proberen tijdens hun middelbareschooltijd. Dat kan leiden tot slechtere schoolprestaties, verzuim of schooluitval. Wij vinden het belangrijk om roken, het drinken vanalcohol en drugsgebruik door leerlingen te voorkomen en te ontmoedigen. NXT heeft als doel om leerlingen te leren eigenverantwoorde keuzes te kunnen en durven maken.Om gezondere keuzes makkelijker te maken, bieden wij al een aantal jaren een rookvrije school. Er mag in en om onzeschool niet gerookt worden door docenten, leerlingen en bezoekers. Daarnaast mogen leerlingen niet roken tijdens(buitenschoolse) activiteiten van de school.We beginnen in de onderbouw met het lesprogramma ‘Frisse start’ van het Trimbos Instituut ter preventie van het gebruikvan genotsmiddelen. Waarbij bewustwording, kennis, eigen keuzes maken en regels centraal staan. Tijdens maatschappijleer biedt NXT in leerjaar 3 het preventieve lesprogramma ‘Samen fris’ aan, met daarin aandacht voor kennisoverdracht en de risico’s van het gebruik van genotsmiddelen. De ouders worden nadrukkelijk betrokken, omdat uit onderzoek blijkt dat zij meer invloed hebben dan zij zelf vaak denken. De betrokken docenten worden geschoold om deze interventies te kunnen aanbieden. Daarnaast worden alle werknemers geschoold om het gebruik van genotsmiddelen te signaleren en op een juiste wijze te handelen. NXT werkt samen met de GGD en Jellinek, zij zijn ook aanwezig bij de informatieavond aan het begin van het schooljaar.

Regels en afspraken:

  • Roken, alcohol en drugsgebruik is verboden op NXT. Bij het betrappen op roken worden de mentor en ouders ingelicht, een sanctie volgt waarbij de leerling na komt in zijn/haar eigen tijd.
  • Bezit van vuurwerk, alcohol of drugs op school (of schoolactiviteiten), zorgt direct voor een schorsing en kan leiden tot het verwijderen van school. Een gesprek met directie zal hier uitsluitsel over geven.
  • Op klassenavonden, feesten, werkweken en andere bijeenkomsten wordt voor geen van de aanwezigen alcoholhoudende dranken geschonken. Volgens de wet is het verboden om alcohol te verkopen aan personen onder de 18 jaar.

Als u meer wilt weten, dan kunt u naar https://www.gezondeschool.nl/.

Eerste hulp op NXT

Op NXT werken aantal bevoegde EHBO’ers en bedrijfshulpverleners (BHV-ers). Zij kunnen eerste hulp verlenen bij een incident of ongeval. Zo nodig wordt contact opgenomen met de ouder(s)/verzorger(s). Indien nodig wordt de hulp van een arts ingeroepen.

Als een kind naar het ziekenhuis moet en de ouder(s)/verzorger(s) niet bereikbaar zijn, dan zorgt de school voor begeleiding tot de ouder(s)/verzorger(s) aanwezig kunnen zijn.

In verband met het bovenstaande, is het van belang dat de school naast het telefoonnummer van thuis ook beschikt over een telefoonnummer waarop de ouder(s)/verzorger(s) overdag bereikbaar zijn.

Waardevolle spullen

Wij vertellen onze leerlingen dat ze beslist geen waardevolle spullen of geld onbeheerd achter moeten laten, zoals in hun jas of in de kleedkamer (lessen Sport & Bewegen). Voor waardevolle spullen hebben de leerlingen een eigen kluisje. Ook adviseren we om niet te veel geld mee naar school te nemen.De school stelt zich niet verantwoordelijk voor het wegraken of beschadigen van eigendommen. Gevonden voorwerpen kunnen bij onze conciërge gebracht worden en worden enige tijd op school bewaard.

Smartphones

Smartphones worden voor heel veel zaken gebruikt die het onderwijs ten goede komen. Je kunt met je smartphone ook anderen hinderen, bijvoorbeeld door berichten te sturen tijdens de les. Aan het begin van de les worden de smartphones daarom in de telefoonbak gelegd. De smartphone mag je tijdens de les gebruiken als je docent daar toestemming voor geeft.

Leerlingenstatuut

In ons leerlingenstatuut zijn de rechten en plichten van de leerling vastgelegd. Het statuut is te vinden op onze website.

School video interactie begeleiding (SVIB)

Het blijven ontwikkelen en verbeteren is een onderdeel van het docentschap. Op NXT wordt daarvoor o.a. gebruikt gemaakt van school video interactie begeleiding (SVIB). Korte video-opnames in de klas die bedoeld zijn om collega’s goed te kunnen ondersteunen en coachen in hun professionalisering. Videobeelden geven niet alleen zicht op interactie tussen docent en leerlingen en leerlingen onderling, maar ook op de klassenorganisatie en de didactiek. De beelden worden na gebruik gewist en enkel ingezet om effectief te kunnen reflecteren en de situatie goed te kunnen analyseren. Deze methode wordt ook toegepast voor individuele (zorg)leerlingen, groepsproblemen en de ontwikkeling van het pedagogisch klimaat binnen de school. Indien het een individuele leerling betreft, zal er altijd vooraf toestemming van ouders/verzorgers gevraagd worden.

Vakantieregeling 2022-2023

Schoolvakantie 2022-2023

Vakantie Data
Start school ma 22 augustus 2022
Herfstvakantie za 22 oktober t/m zo 30 oktober 2022
Kerstvakantie za 24 december t/m zo 8 januari 2023
Voorjaarsvakantie za 25 februari t/m zo 5 maart 2023
2e Paasdag ma 10 april 2023
Meivakantie za 22 april t/m zo 7 mei 2023
Hemelvaartsdag do 18 mei & vrijdag 19 mei 2023
2e Pinksterdag ma 29 mei juni 2023
Zomervakantie za 8 juli t/m zo 20 augustus 2023

Belangrijke data op NXT

Schoolactiviteiten, vakantiedata en vrije dagen worden vermeld in de NXT, de nieuwsbrief die maandelijks naar ouders wordt gestuurd. De data worden ook op de website van de school geplaatst.

Algemene verordening 
gegevensbeschermin
(AVG)

In het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft NUOVO Scholen een functionaris gegevensbescherming (FG). De onafhankelijkheidspositie van de FG is geborgd in de wet. 

functionaris gegevensbescherming


NXT registreert informatie over alle leerlingen die op school zijn ingeschreven. Algemene informatie over leerlingen (naam, adres, cijfers, absentie en verzuim, etc.) en specifieke begeleidingsinformatie zoals testresultaten, observaties, afspraken uit leerling-besprekingen en zorgoverleg, resultaten van specifieke begeleiding, zijn in de leerlingenadministratie opgenomen. Deze gegevens vallen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hieronder een aantal belangrijke rechten en plichten:

  • Persoonsgegevens mogen alleen voor een bepaald, uitdrukkelijk omschreven doel worden verwerkt; (wettelijke grondslag) 
  • Alleen persoonsgegevens, die noodzakelijk zijn voor het doel mogen worden verwerkt; 
  • Gegevens moeten correct en actueel zijn;
  • De betrokkene en diens ouder(s) hebben recht op inzage;
  • De betrokkene en diens ouder(s) hebben recht op verbetering van gegevens (aanpassen van gegevens of verwijderen van gegevens);
  • Een medewerker is verplicht een data-lek te melden. Deze datalekken moeten, als ze voldoende ernstig zijn, onverwijld worden gemeld aan de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), d

Schorsing en verwijdering
NUOVO scholengroep

Binnen de school gelden allerlei normen voor leerlingen. Deze normen zijn vastgelegd in de schoolgids, het leerlingenstatuuten/of gedragscode(s). Wanneer een leerling een norm overtreedt, dan legt de school een pedagogische maatregel of eenformele ordemaatregel op. Voorbeelden van een pedagogische maatregel zijn: uit de les sturen, een extra opdracht latenmaken, een middag terug laten komen, strafwerk laten maken, het schoolplein laten vegen, of een officiële maatregelwaarbij de leerling gedurende een dag de lessen niet met de klas mag volgen, maar wel op school aanwezig is.

Voorbeelden van een ordemaatregel zijn: een schriftelijke waarschuwing, overplaatsing naar een parallelklas, schorsing of verwijdering van school. De school informeert de ouder(s)/verzorger(s) over de opgelegde maatregel.

Schorsing

Een schorsing wordt voor maximaal één schoolweek opgelegd. In die periode heeft de leerling geen toegang tot de gebouwen en terreinen van de school. De school treft maatregelen zodat de voortgang van het leerproces van degeschorste leerling gewaarborgd wordt. De school informeert de ouder(s)/verzorger(s) telefonisch en schriftelijk over de(aanleiding van de) schorsing en nodigt hen en de leerling uit voor een gesprek op school. In dat gesprek wordt hoor enwederhoor gedaan en wordt het incident besproken. Oplossingsmogelijkheden worden verkend en afspraken gemaakt opbasis waarvan de leerling weer kan deelnemen aan de reguliere onderwijsactiviteiten. Indien men het niet eens is met deopgelegde schorsing, kan binnen zes weken schriftelijk bezwaar worden gemaakt bij het College van Bestuur.

Verwijdering

Bij herhaaldelijke overtreding van de normen of in het geval van zeer ernstige situaties kan de school een verwijderingsprocedure starten. In afwachting van het vinden van een andere school wordt de leerling geschorst. De leerling mag dan niet in de gebouwen en op de terreinen van de school aanwezig zijn. De school informeert de ouder(s)/verzorger(s) telefonisch en schriftelijk over de (aanleiding van de) voorgenomen verwijdering en schorsing en nodigt hen en de leerling uit voor een gesprek op school. In dat gesprek wordt de aanleiding van de voorgenomen verwijdering en de opgelegde schorsing besproken en ook de maatregelen waarmee de voortgang van het leerproces van de leerling wordt gewaarborgd. Zodra een andere school bereid is gevonden de leerling toe te laten, neemt de school het besluit tot definitieve verwijdering. Indien men het niet eens is met de definitieve verwijdering, kan binnen zes weken schriftelijk bezwaar worden gemaakt bij het College van Bestuur.

Bijzondere gevallen

In gevallen waarin de schoolregels niet voorzien, beslist de directeur of diens plaatsvervanger.